Fu's subcutaneous Needling (FSN)

 

Fu's Subcutaneous Needling (FSN) is een moderne acupunctuurtechniek die in 1996 in China werd uitgevonden door Dr. Zhong-hua Fu. Deze techniek maakt gebruik van een aangepaste acupunctuurnaald, een FSN Trocar-acupunctuurnaald om onderhuidse gebieden te stimuleren zoals o.a. triggerpoints en aangespannen spieren (TM's). De techniek wordt gebruikt om spier-skeletproblemen te behandelen, evenals vele andere medische aandoeningen, bijvoorbeeld avasculaire necrose (AVN), maculaire degeneratie (AMD) en vele andere. FSN staat vooral bekend om zijn bijna onmiddellijke pijnvermindering. Patiënten beschrijven de FSN nogal eens als "magische naald" met ongelooflijke effecten.

 

FSN gebruikt een voor gesteriliseerde, wegwerpbare, massieve roestvrijstalen naald die gedeeltelijk is ingebed in een omhulselbuis (canule). De naald wordt nauwkeurig in de onderhuidse laag gebracht door een applicatorapparaat. Zodra de naald zich in de onderhuidse laag bevindt, wordt de punt van de naald teruggetrokken in de omhulselbuis en vervolgens wordt de naald voorzichtig heen en weer geveegd.

 

De continue beweging van de naald in combinatie met manipulatie van de aangespannen spieren zal leiden tot een ontspanning van de aangespannen spieren en de oorspronkelijke klacht. Pijn zal verminderen of verdwenen zijn.

 

Laten we hielpijn als voorbeeld nemen, in conventionele medische termen wordt hielpijn beschreven als "Plantaire fasciitis", wat een ontsteking betekent van het bindweefsel dat de voetboog ondersteunt. In de conventionele geneeskunde krijgt u een ontstekingsremmend medicijn (NSAID's) voorgeschreven of krijgt u een injectie met steroïden in het pijnlijke gebied. Met FSN controleren we op spierspanning rond de kuit of het been. Heel vaak vinden we gespannen spieren rond de Gastrocnemius- of Soleus-spieren. Vervolgens wordt een FSN-naald ingebracht tussen huid en spieren, d.w.z. in het subcutane niveau, van de kuit of boven de enkel om de aangespannen spier te richten, wat wordt gevolgd door manipulaties van de aangespannen spieren, uitgevoerd door zowel de beoefenaar als door de patiënt. Na enkele minuten behandeling kan de pijn worden getest door een paar passen op de voet te drukken of te lopen. Je zou moeten constateren dat de mate van pijn is afgenomen.

 

Waarom de onderhuidse laag stimuleren?

Minder pijn - Subcutaan (wat 'onder de huid' betekent) weefsel is de binnenste laag van de huid die naast de spieren ligt. Het bevat minder zenuwuiteinden die voornamelijk als pijnreceptoren fungeren, in vergelijking met de meer oppervlakkige lagen van de huid, de epidermis en dermis. Dit is de reden waarom naalden in deze laag minder snel pijn veroorzaken.

Onmiddellijk effect - Onderhuids weefsel bestaat uit vet en bindweefsel die verbonden zijn met de onderliggende spieren. Aangespannen spieren zijn vaak de bron van pijn. De FSN-techniek is om het gebied te ontspannen waar zich aangespannen spieren bevinden, of kleine gebieden met acute pijn die triggerpoints worden genoemd. Bij de behandeling van pijnsymptomen, met name acute pijn, kan FSN de pijn vrijwel onmiddellijk verlichten na het inbrengen van de naald of na het beëindigen van de manipulatie.